Nieuwsbrief 2018-2
2 maart 2018
In deze nieuwsbrief:
- Kitty Jong nieuwe voorzitter Sociale Alliantie
- Verslag AlliantieRaad 14 februari
- Armoede live! 10 jaar later: onderzoeksessay deel 1
Samen voor beter
Landelijk
Regionaal
Kitty Jong nieuwe voorzitter Sociale Alliantie
Kitty Jong, FNV-bestuurder, is de komende twee jaar de voorzitter van de Sociale Alliantie. Zij nam het stokje over van CNV-bestuurder Willem Jelle Berg, die deze functie de afgelopen twee jaar met verve invulde. Kitty Jong stelt zich vor, vertelt wat haar hoog zit en wat zij met de alliantie wil aanpakken de komende tijd.
AlliantieRaad 14 februari 2018
Op 14 februari vond er een bijeenkomst van de AlliantieRaad plaats, die vooral in het teken stond van de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Klik hier voor een verslag.
Armoede Live! 10 jaar later - Essay deel 1
Ervaringen van mensen met sociale zekerheid in Nederland
Ellie Smolenaars schrijft een onderzoeksessay in meerdere delen dat is gebaseerd op het intensieve onderzoek Armoede Live (Smolenaars 2008) en Armoede Live 10 jaar later (socialealliantie.nl 2017-2018).
Klik hier om dit essay te lezen.
Klik hier om naar de startpagina van de website 'Armoede Live - 10 jaar later' te gaan.
Samen voor beter
Lokale bijdragen aan herstel en behoud van bestaanszekerheid
De Sociale Alliantie heeft een manifest opgesteld over bijdragen aan het herstel en behoud van bestaanszekerheid. Het betreft bijdragen die vanuit de lokale situatie door gemeenten, lokale initiatieven en gemeenschappen geleverd kunnen worden met als uiteindelijk doel een samenleving zonder armoede tot stand te brengen en in stand te houden.
Binnenkort zijn er verkiezingen en daarna worden raadsprogramma’s en collegeprogramma’s opgesteld. Het is van belang die gelegenheid aan te grijpen om concrete vragen te stellen en concrete voorstellen te doen. Bijgevoegd manifest wil daarbij behulpzaam zijn. Mogelijk kun je als lokale groepering zelf contact opnemen met de gemeenteraad, met raadsleden en/of met het college van B&W.
Speciale aandacht vragen we voor het onderwerp van de loondispensatie. Daarover is een concept-motie bijgevoegd. Het is zaak om fracties of leden van de gemeenteraad te vragen om deze motie in de eerstvolgende raadsvergadering aan de orde te stellen. Het is van belang om de aangekondigde maatregel van de loondispensatie tegen te houden, want het is een maatregel die voor heel veel mensen negatieve gevolgen heeft en ook voor de gemeente en de gemeenschap slecht uitpakt. Dus graag actie: laten we een halt toeroepen aan verdere verslechteringen van de sociale zekerheid en laten we de weg inslaan van herstel van bestaanszekerheden.
Klik hier om het manifest te downloaden als pdf-document.
Klik hier om het manifest te downloaden als Word-document.
Landelijk
Armoede en sociale uitsluiting 2018
Nieuw rapport CBS: armoede is niet verminderd
Het CBS heeft op 17 januari 2018 nieuwe cijfers naar buiten gebracht over armoede in Nederland. De cijfers hebben betrekking op het jaar 2016. Ten opzichte van de vorige metingen is de armoede niet verminderd. Waar het de langdurige armoede betreft is zelfs sprake van een toename. Onder zzp'ers is het percentage mensen hoger dan het gemiddelde. Dat geldt ook voor mensen met een migratieachtergrond en zeker voor vluchtelingen.
Klik hier om meer te lezen.
Klik hier om het rapport direct te downloaden.
Zorgkosten terug van de belasting
Als je veel zorg nodig hebt, kunnen de kosten flink oplopen. Dat maakt mensen met chronische ziekte of handicap extra kwetsbaar voor armoede. Ieder jaar zet Ieder(in) op een rijtje hoe je bij de belastingaangifte een deel van die kosten kunt aftrekken. Op de website meerkosten.nl leest u daarover verder. Daar is bovendien een overzicht te vinden van de inkomensondersteuning waarop mensen met hoge zorgkosten een beroep kunnen doen. Handig voor uzelf of voor mensen die u ondersteunt.
Klik hier om naar de website meerkosten.nl te gaan.
Klik hier om een artikel over belastingaftrek te downloaden.
Regionaal
Sociaal akkoord Armoedecoalitie Utrecht
Vooruitlopend op de gemeenteraadsverkiezingen kruisten op 20 februari tien politieke partijen in Utrecht de degens, in een debat dat werd georganiseerd door de Armoedecoalitie Utrecht. Ter afsluiting ondertekenden de aanwezige partijen een Sociaal Akkoord.
Klik hier om meer te lezen.
10 maart: Mars tegen de armoede in Rotterdam
Op zaterdag 10 maart 2018 wordt er in Rotterdam een mars tegen de armoede georganiseerd door de Actiegroep Rotterdam Armoedevrij waar de Rotterdamse Sociale Alliantie (RoSA!) in vertegenwoordigd is. Vele Rotterdammers, maatschappelijke organisaties en vakbonden lopen mee. Ook vertegenwoordigers van de politieke partijen, die het manifest voor een nieuw rechtvaardig armoedebeleid ondertekend hebben.
Klik hier om meer te lezen.