logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2016-2

17 maart 2016

In deze nieuwsbrief:


12 april: Alliantieraad

Eén- of tweemaal per jaar komen vertegenwoordigers van de aangesloten organisaties van de Sociale Alliantie bijeen om het beleid en een speciale actie te bespreken. Op 12 april 2016 staat met name de Voorjaarsactie 'Lokale bijdragen aan de strijd tegen armoede' centraal op de agenda.
12 april, 9.30 - 13.00 uur, Protestants Landelijk Dienstencentrum, Joseph Haydnlaan 2a, Utrecht.

Aanmelden met een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zie ook 'Voorjaarsactie 2016: Lokale bijdragen aan de strijd tegen armoede'

Column: Vooruit!

Willem Jelle Berg

Willem Jelle Berg, maart 2016

Willem Jelle Berg gaat minister Asscher aan zijn woord houden.

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven

Column: De coöperatie biedt ruimte

Arjo Klamer

Arjo Klamer, maart 2016

Arjo Klamer, wethouder voor de SP in Hilversum met onder meer Werk en Inkomen in zijn portefeuille, tevens hoogleraar culturele economie aan de Erasmus Universiteit, laat in deze column zijn licht schijnen over marktwerking en verplichte aanbesteding in het sociale domein door gemeenten. Hij ijvert voor coöperatieve vormen.

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven


Voorjaarsactie 2016: Lokale bijdragen aan de strijd tegen armoede

De Sociale Alliantie stuurt in de loop van april een brief en petitie met speerpunten naar gemeenteraden, colleges van B&W en lokale initiatieven, met het verzoek lokaal actie te ondernemen om concrete stappen te (blijven) zetten naar een samenleving zonder armoede.

We sturen een concept van deze petitie nu al aan alle lezers van onze nieuwsbrief met het verzoek om aanvullingen en verbeteringen aan ons terug te sturen. Ook concrete voorbeelden van goede lokale projecten en maatregelen zijn welkom. Die kunnen we bij de petitie voegen als inspirerende voorbeelden. Op die manier kan de petitie nog beter en sterker worden.

Op 12 april komt de algemene vergadering van de Sociale Alliantie bij elkaar in Utrecht om de petitie te bespreken en vast te stellen. Meteen daarna wordt de petitie verstuurd naar alle gemeenten en lokale groepen met het verzoek lokaal actie te ondernemen.

Graag jullie medewerking aan het opzetten van deze Voorjaarsactie 2016 van de Sociale Alliantie. Bij voorbaat dank!

Reageren kan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier om de petitie te downloaden als pdf-document.
Klik hier om de petitie te downloaden als Word-document.

Ga naar boven


Participeren met de nieuwe Participatiewet - ervaringen met de kostendelersnorm

Kostendelersnorm

In de Participatiewet geldt sinds 2015 de kostendelersnorm. Die koritng op de uitkering als je samen een huishouden deelt kan uiterst bereoerd uitpakken. Ine Molenkamp en Sandra van Berlo tekenden voor ons een aantal schrijnende ervaringen op uit de mond van advocaat Marc van Hoof.

Klk hier om het interview te lezen.

Ga naar boven

Op de rug van de tijger

Op de rug van de tijger

Inzet voor een economie met een menselijk gezicht - daarbij kunnen religieuze tradities ons helpen. Meer dan velen nu beseffen, hebben kerken en religies zich eeuwenlang diepgaand beziggehouden met de inrichting van de economie en het economisch handelen. 
Herman Noordegraaf bespreekt het boek dat Theo Salemink hierover schreef: 'Op de rug van de tijger - pleidooi voor een economie met een menselijk gezicht'.
Op 22 april (14.00 - 16.30 uur) is er in Tilburg een studiemiddag over dit boek.

Klik hier om de boekbespreking te lezen.
Klik hier voor meer informatie over de studiemiddag.

Ga naar boven

Een lang tekort

Een lang tekort

Door de economische recessie van de afgelopen jaren is de armoede in Nederland flink toegenomen. Ook zijn er aanwijzingen dat er steeds meer mensen zijn die ten minste drie jaar van een inkomen onder de armoedegrens moeten leven. In een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) dat verscheen op 1 maart 2016 richten de onderzoekers zich op die langdurig arme groep.

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Uitreiking Ab Harrewijn Prijs op 13 mei

Ab Harrewijn Prijs

De uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs is op 13 mei vanaf 15.00 uur in de Pauluskerk in Rotterdam. Toegang gratis. Vooraf aanmelden niet nodig. U bent welkom!

Klik hier voor meer informatie.

Ga naar boven

Mechanismen van tweedeling

Weegschaal

Hub Crijns analyseert de crises die elkaar sinds 2008 opvolgden en die nog steeds doorgaan, gaat in op verarming, verrijking en toenemende ongelijkheid, en mechanismen van herverdeling.
Een actualisering van een artikel dat eerder op deze site verscheen.

Klik hier om een korte introductie op dit artikel te lezen.
Klik hier om het hele artikel te lezen.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media