logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2017-1

14 februari 2017

In deze nieuwsbrief:

Thema 'Een onbemind probleem'

Landelijk

Regionaal


Sociale Alliantie doet oproep aan gemeenten

Klijnsma met kinderen

Staatssecretaris Klijnsma geeft 100 miljoen extra per jaar aan gemeenten om extra beleid te ontwikkelen om kinderen uit arme gezinnen mee te laten doen. De Sociale Alliantie roept in een brief gemeenten met klem op om dit niet te besteden aan bestaand beleid, maar ook echt te gebruiken voor éxtra maatregelen.

De Alliantie roept de achterban ook op om in de eigen gemeente deze brief onder de aandacht te brengen.

Klik hier om de brief te downloaden.

 Ga naar boven

Social Talk over kinderen en armoede

social talk klein

Een 'Social Talk' is een bijeenkomst op afstand. De Social Talk is bedoeld om kennis en ervaringen te delen, zonder dat je daarvoor naar een bijeenkomst hoeft te reizen: de bijeenkomst komt naar je toe via een online kanaal. Op de website initiatief.nu zijn Social Talks te vinden. Je kunt ze live volgen of terugkijken.
De meest recente is een gesprek met Jetta Klijnsma over gemeentebeleid rond kinderen in armoede, kinderparticipatie en de rol die sociale coöperaties daarbij kunnen spelen.

Klik hier om deze Sociale Talk te bekijken.

Ga naar boven

7 april - Alliantieraad

Vooraankondiging: op vrijdag 7 april is iedereen vanuit de lidorganisaties van de Sociale Alliantie welkom bij de jaarlijkse Alliantieraad. Tijd: 10.00 - 13.30 uur. Plaats: CNV, Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht.

Ga naar boven

Gratis geld voor de armen

Column Ans Pelzer

Ans Pelzer

Misschien is een vorm van basisinkomen wel de meest effectieve manier om extreme armoede uit te bannen. Het geeft de beste kans dat mensen zichzelf een weg uit de armoede kunnen banen, en dat geeft zelfrespect.

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven

Wereld te winnen voor kinderen en armoede!

Column Willem Jelle Berg

Willem Jelle Berg

"Een volgend kabinet moet het percentage arme kinderen terugbrengen, jaarlijks met een bepaald percentage. Maar misschien nog wel het belangrijkste: als Sociale Alliantie hebben we dat bij de Staatssecretaris in ons vorige overleg ook aangegeven: Het is van belang, dat het specifieke beleid ook ouders, maar vooral moeders bereikt. Daar valt op gemeentelijk niveau nog een wereld te winnen."

Klik hier om de hele column te lezen.

Ga naar boven


Thema 'Een onbemind probleem'

Schulden

In oktober 2016 verscheen een studie onder de titel 'Een Onbemind Probleem'. Hierin wordt een schets gegeven van knelpunten bij problematische schulden en worden de maatschappelijke kosten en baten verkend die overheidsbeleid op dit terrein met zich meebrengt. De resultaten komen mensen die al langer de praktijk van problematische schulden kennen maar al te bekend voor.
Tijd voor een bespreking van het rapport en illustratie ervan met verhalen uit de praktijk.

Klik hier om naar de startpagina van dit themadossier te gaan.

Een onbemind probleem

Een onbemind probleem

Raf Janssen bespreekt de studie 'Een onbemind probleem'. Met als rode draad de overheid als mede-veroorzaker van schulden. Over het ontstaan van schulden, de knelpunten, de beleidsalternatieven en de verbeterpunten.

Klik hier om dit artikel te lezen.

Ervaringsverhalen van mensen met schulden

Openstaande facturen

"In plaats van Sinterklaas en de Kerstman komt in december in veel huishoudens de Belastingdienst langs."
“Fraude met toeslagen gaat meer dan eens per ongeluk. Met grote gevolgen, zeker als de vermeende ‘belastingfraudeur’ in de schulden raakt, omdat hij of zij terecht ontvangen bedragen moet terugbetalen."
"Spaargeld had ik bijna niet, dus heb ik een doorlopend krediet afgesloten..."

Hub Crijns verzamelde een aantal praktijkverhalen van mensen in schulden, leidt deze in met cijfers over schulden, en sluit af met mogelijkheden voor mensen om hulp te krijgen.

Klik hier om dit artikel te lezen.

Hulp op maat doet wonderen

Rekeningen

Denk mee met mensen met schulden en biedt ze begeleiding aan. Regels zijn nooit een doel op zich en maakt  hulp op maat mogelijk. Dat is de strekking van een artikel van SchuldHulpMaatje in het augustus/septembernummer van Sociaal Bestek. De praktijk wijst uit dat een begeleiding op maat er toe bijdraagt dat veel mensen gemotiveerd hun financiële problemen willen aanpakken.

Lees het artikel uit Sociaal Bestek

Mensen kopje onder door digitalisering

Digitalisering

Digitalisering rukt op. De opvatting dat mensen financieel zelfredzaam moeten zijn rukt tegelijkertijd ook op. En daar gaat het mis. Veel mensen blijken niet computervaardig genoeg om de digitale ontwikkelingen te kunnen bijbenen en raken in de problemen.
Overheid en instellingen mogen niet zonder meer uitgaan van de zelfredzaamheid van mensen. Waar moet je rekening mee houden en hoe benader je deze kwetsbare groep mensen?  Schuld-HulpMaatje schreef er samen met NIBUD een artikel over in Sociaal Bestek, nr.5 2016.

Lees het artikel uit Sociaal Bestek

Schuldig - Wie betaalt de rekening?

Schuldig

Velen zullen erover gehoord hebben of de documentaireserie 'Schuldig' gezien hebben, die Human in november en december 2016 uitzond. Bewoners van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord die het hoofd maar moeilijk boven water kunnen houden, worden gevolgd. Veel anderen die elk op hun eigen manier de strijd aangaan tegen ongeopende rekeningen en een vastgelopen systeem verschijnen ook ten tonele. De serie illustreert veel van wat er in 'Een onbemind probleem' wordt gesignaleerd.

Klik hier om de documentaireserie te bekijken.

Nieuws rond schuldenbeleid begin 2017

Enkele berichen over recente ontwikkelingen.
Met dank aan Martijn Schut.

Klik hier om de berichten te lezen.

Ga naar boven


Landelijk

Meer langdurige armoede

Meer langdurige armoede

Het CBS heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over armoede in Nederland.

  • Aantal arme huishoudens blijft gelijk
  • Aantal langdurig arme huishoudens neemt toe
  • Eenoudergezinnen blijven kwetsbaarste groep
  • Meer kinderen in huishoudens met langdurige armoede, met name eenoudergezinnen en bijstandsgezinnen

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Oproep Nominaties en donaties voor Ab Harrewijn Prijs 2017

Ab harrewijn Prijs

De Ab Harrewijn Prijs werkt. Elk jaar worden vijf initiatieven van onderop voor mensen met een nood beloond met een nominatie en een geldbedrag. Een mooi initiatief vindt altijd zijn weg. De jury zoekt voor de editie 2017 initiatiefrijke mensen die op originele wijze schijnbare tegenstellingen overbruggen en mensen bijeenbrengen om noden of belemmeringen weg te nemen of initiatieven om samen vooruit te komen te organiseren. U kunt het initiatief per mail voordragen voor 1 maart 2017 bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De uitreiking van de Ab Harrewijn Prijs 2016 is op 13 mei 2017 in de middag in de Pauluskerk te Rotterdam.
Giften zijn ook van harte welkom op NL94-INGB-0009.6443.96, t.n.v. Stichting Ab Harrewijn Prijs te Rotterdam (heeft Anbi-status).

Klik hier om naar de website van de Ab Harrewijn Prijs te gaan.

Ga naar boven


Regionaal

Samen tegen armoede

Regionale expertisebijeenkomsten Armoede in Nederland

Samen tegen armoede

Het Knooppunt Kerken en Armoede organiseert in het voorjaar van 2017 vier regionale bijeenkomsten over armoede in Nederland.
Steeds meer mensen kloppen aan bij de kerken omdat ze financieel in de knel raken. In diaconieën, parochiële caritasinstellingen en andere diaconale organisaties is er een scala aan activiteiten om mensen in de knel materieel en immaterieel te ondersteunen. Dat gebeurt ook vanuit initiatieven als SchuldHulpMaatje, Voedselbanken, Noodfondsen en Diaconale Platforms.
Het Knooppunt Kerken en Armoede brengt in de eerste helft van 2017 de expertise die aanwezig is bij al deze initiatieven bijeen in een viertal regionale bijeenkomsten. Van elkaar leren en elkaar inspireren. Samen tegen armoede!

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Klik hier om de uitnodigingsfolder te downloaden.

Ga naar boven

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media