logo-sociale-alliantie6

Hard werken werkt niet 

portemonnee klemDe meneer zat er verslagen bij. Hij had een eigen bedrijf gehad, daarnaast voor verschillende werkgevers overuren gemaakt en weekenddiensten gedraaid. Bovendien had hij gezorgd voor zijn moeder, die hartpatiënt was. Maar de schulden waren alleen maar opgelopen. Het leek niet te lonen, hard werken. Hoe kan dat?

Hard werken betekent veel loon. Toeslagen die hij eerder kreeg, omdat hij daar recht op had door zijn lage inkomen, moesten worden terugbetaald, toen hij meer inkomen kreeg. Er moest meer loonbelasting worden betaald en BTW vanwege zijn bedrijf. Hij was een kundig vakman, maar hoe moest hij hier overzicht op houden? De blauwe enveloppen bevatten alleen slecht nieuws. 

Hard werken loont zolang je overzicht kan houden op de geldzaken. Hard werken loont als je adviseurs hebt die voor je zorgen. Even hard werken is fijn. Lang hard werken put je uit. En met vermoeidheid komen de gezondheidsproblemen. 

De meneer is na bijna drie jaar in de schuldregeling zelf hartpatiënt. Sinds zijn 20-jarige zoon is gaan werken, is er meer geld voor gewone dingen. Ik heb meneer gevraagd dat hij zijn zoon en in de moskee vertelt dat keihard werken schulden niet oplossen. Overzicht en advies bieden de oplossing wel. 

Nu denk je misschien, wat kan ik hier aan doen? Je kan in jouw familie en vriendengroep alert zijn op financiële stress en samen het pad vinden naar een aanpak of hulp.

Bettine Arink van De Vonk

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media