logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2017-3

11 april 2017

In deze nieuwsbrief:

Thema

Landelijk

Regionaal


Boeiende AlliantieRaad

Op 7 april vond de jaarlijkse AlliantieRaad plaats. Twee sprekers verzorgden boeiende en zeer actuele presentaties. Prof. dr. Nicolette van Gestel vertelde over het SER-advies 'Opgroeien zonder armoede'. Van Gestel was voorzitter van de commissie die dit advies schreef. Marry Mos was de tweede spreker. Zij is secretaris van de Armoedecoalitie Utrecht en vertelde over het Utrechtse armoedebeleid en de rol die de Minima-effectrapportage daarin heeft gespeeld.

Klik hier om over deze presentaties te lezen.

Ga naar boven

Social Talk Amargi

Social Talks

Op 27 maart is een nieuw initiatief Amargi gelanceerd, een nieuwe stap op weg naar 'incassovrije wijken'. Amargi is een vereniging van mensen die zich met elkaar willen bevrijden van geldzorgen. Op 11 april vond hierover een 'Social Talk' over.

Bekijk de promotie-video.

Te laat om het live mee te maken? Geen nood, alle Social Talks zijn terug te kijken:
http://initiatief.nu/social-talks/terugkijken/

Ga naar boven


Thema: Minima-effectrapportages

Lokaal minimabeleid onderzocht en verbeterd

Minima-effectrapportage

Omdat het Rijk tekortschiet wat betreft een evenwichtige verdeling van de rijkdom en gaten laat vallen wat betreft de bestaanszekerheid van grote groepen burgers, mogen/moeten gemeenten bijspringen om met noodverbanden te lage inkomens te ondersteunen. Alle gemeenten doen dat, zij het dat ene gemeente dat beter doet dan de andere. Juist de gemeenten die goed zijn in het aanleggen van noodverbanden, zoeken naar mogelijkheden om de structurele oorzaken van armoede aan te pakken, ook op lokaal niveau.
Een Minima-effectraportage (MER) kan dan een goed hulpmiddel zijn om in beeld te krijgen wat de effecten van beleid zijn en waar dat beleid aangepast moet worden.
Raf Janssen geeft aan wat MER's zijn, bespreekt de uitkomsten van MER's van een grote, een middelgrote en een kleine gemeente, en komt met een serie conclusies.

Klik hier om dit themadossier te lezen.


Landelijk

Opgroeien zonder armoede

SER adviseert nieuw kabinet armoede onder kinderen structureel aan te pakken

Opgroeien zonder armoede

Kinderen moeten in ons land zonder armoede opgroeien, vindt de SER. Ondanks de aa-trekkende economie en alle inspanningen blijft het aantal arme kinderen hoog (8 à 12 procent). Opmerkelijk is dat 60 procent van deze kinderen werkende ouders heeft. In het advies 'Opgroeien zonder armoede' stelt de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenseren, zoals meedoen aan sport en cultuur. Dit beleid moet worden aangevuld met een meer structurele en systematische aanpak van de oorzaken van armoede.

Klik hier om meer te lezen over het rapport 'Opgroeien zonder armoede'.
Klik hier voor de volledige tekst van het advies Opgroeien zonder armoede.
Klik hier voor een commentaar op het SER-advies vanuit de Sociale Alliantie.

Ga naar boven

Kinderen in Tel 2016

Kinderen in Tel

Het aantal kinderen dat in een gezin opgroeit dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen, is gestegen tot 225.700. In een aantal gemeenten ontstaat een verontrustende tweedeling tussen wijken waar kinderen in armoede opgroeien en wijken waar kinderen in een gunstiger milieu opgroeien. Ook tussen gemeenten wordt de kloof tussen opgroeiende kinderen groter. Dat blijkt uit het in februari gepubliceerde onderzoek ‘Kinderen in Tel 2016’.

Lees meer.

Meedoen, samen uit de armoede!

Meedoen, samen uit de armoedeIn Nederland leven veel mensen in armoede. Daardoor kunnen zij niet volledig meedoen in onze samenleving. Het Oranje Fonds vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om mee te doen. De komende jaren zet het fonds zich met het programma 'Meedoen, samen uit de armoede!' in voor sociaal-economische participatie. Het nieuwe programma start in november 2017.

Klik hier voor meer informatie.

Ga naar boven

Terugdraaien kostendelersnorm

Logo Petities.nlDe kostendelersnorm dupeert zeker 50.000 bijstandsgerechtigden die met andere volwassenen in een huis wonen. Zij komen hoofdzakelijk door de kostendelersnorm maandelijks circa €150 tot €300 tekort. Hun uitkering is daardoor veel te laag om zelf alle kosten te betalen, die nodig zijn om armoede én uitsluiting te voorkomen.
daarom is een online-petitie gestart om de kostendelersnorm geheel terug te draaien.

Klik hier om meer te lezen en de petitie te ondertekenen.

Ga naar boven

Zorgkosten? Zo zit dat dus!

Zorgkosten.nl

Op de nieuwe website www.zorgkosten.n, een initiatief van adviesbureau BS&F, kunnen mensen vinden of en zo ja hoe zij in aanmerking komen voor compensatie van hun zorgkosten. Welke vergoeding zit in jouw zorgverzekering? Welke gemeentelijke regelingen zijn er? En welke zorgkosten kun je aftrekken van de belastingdienst? Aan de hand van gerichte vragen wordt de bezoeker inzicht gegeven in zijn situatie. Deze website is ontwikkeld op verzoek van gemeenten, omdat zij een grotere rol hebben gekregen om inwoners goede en betaalbare toegang tot zorg te bieden. Gemeenten en hun maatschappelijk partners kunnen zich aansluiten bij deze website, die momenteel in Amersfoort en Berkelland gepilot wordt. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met BS&F via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Ombudsman kritisch over klachtenbehandeling sociaal domein

Ombudsman kritisch over klachtenbeahndeling sociaal domein

Veel gemeenten hebben het herkennen, oplossen of voorkomen van problemen over zorg, jeugdhulp en begeleiding naar werk niet op orde. Burgers weten onvoldoende waar, wanneer en hoe zij hun problemen kunnen melden. Dit schrijft Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een kritisch rapport.

Klik hier om meer te lezen.

1 mei: Dag van de Echte banen

DAg van de echte banen

9.000 leden, kaderleden met hun kinderen en vrienden kwamen vorig jaar op 1 mei naar Amsterdam voor de Dag van de Echte banen. Ook dit jaar gaat FNV weer de straat op om te knokken voor Echte banen.

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

13 mei: vijf nominaties Ab Harrewijn Prijs 2017

Ab Harrewijn Prijs

De jury van de Ab Harrewijn Prijs heeft vijf personen en hun projecten bekend gemaakt die dit jaar meedingen naar de prijs. De bekendmaking van de Ab Harrewijn Prijs 2017 zal plaatsvinden op zaterdag 13 mei vanaf 15.00 uur in de Pauluskerk te Rotterdam, Mauritsweg 20.

Klik hier om te lezen wie de genomineerden zijn.

Ga naar boven

Vijf landelijke partijen slaan handen ineen voor betere schuldhulpverlening

Schuldhulpverleingn

Schuldhulpverlening kan beter. Daarom slaan de vijf landelijke partijen Divosa, Sociaal Werk Nederland, NVVK, Landelijke Cliëntenraad (LCR) en VNG met subsidie van het ministerie van SZW de handen ineen. Het gezamenlijke Ondersteuningsprogramma Schuldhulp richt zich op het versterken van het vakmanschap van álle professionals en vrijwilligers, die werken in de schuldhulpverlening.

Klik hier voor meer informatie.


Regionaal

Samen tegen armoede

Nog plaats bij regionale bijeenkomsten op 11 mei en 1 juni

Samen tegen armoede

Het Knooppunt Kerken en Armoede organiseert in het voorjaar van 2017 vier regionale bijeenkomsten over armoede in Nederland, waarbij de expertise die aanwezig is bij allerlei initiatieven bijeen wordt gebracht. Twee vonden reeds plaats. Lees hier een verslag. Twee komen nog: 11 mei regio west in Woerden en 1 juni regio Oost in Deventer-Colmschate.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
Klik hier om de uitnodigingsfolder te downloaden.

Ga naar boven

31 mei: minisymposium ‘Speelruimte’

Logo Stichting De Vonk

Ria van Nistelrooij heeft onderzoek gedaan van 2014-2016 naar de participatie van kinderen en jongeren in 14 arme gezinnen verspreid over 5 gemeenten. Op een minisymposium op 31 mei, 13.00 - 16.30 uur, wordt dit onderzoek gepresenteerd. Het wordt gehouden in ‘De Harmonie’, Stationsstraat 26 in Tilburg.

Binnenkort meer informatie op stichtingdevonk.nl
Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga naar boven

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media