logo-sociale-alliantie6

De kracht van verbinden en versterken

Sinds 2012 is de Sociale Alliantie bezig met het zoeken naar nieuwe verbindingen en wegen. In 2014 is in dat kader een project Sociale Coöperaties uitgevoerd. De opbrengsten en veel materiaal voor mensen die zelf iets willen gaan opzetten is te vinden op:
www.socialecooperatie.nl

Vandoormet

Nu (juli 2015 – juli 2017) loopt het project 'De kracht van verbinden en versterken', met als ondertitel: 'initiatieven van, door, met mensen met lage inkomens, waarin zij maximaal eigen regie en zeggenschap hebben'. De korte werktitel luidt: VANDOORMET.
Met enkele Alliantiepartners vond een eerste bijeenkomst plaats op 26 augustus, met het projectteam (Raf Janssen, Wilma Kuiper, Nicole Estejé en Ger Ramaekers) om de zaak in de steigers te zetten. Vervolgens zijn op 16 oktober en 4 december de eerste vier basisinitiatieven bij elkaar gehaald. Dit zijn groepen die het klappen van de zweep kennen en al langer bezig zijn:

 • De Vrije Uitloop, coöperatie van scharrelondernemers in Breda
  www.devrijeuitloop.nl
 • Werkplaats Soesterkwartier, een coöperatie van bewoners die elkaar diensten leveren; Duurzaam Soesterkwartier, een vereniging van en voor betrokken wijkbewoners, beiden in Amersfoort
  soesterkwartier.com
 • Future of Fame, een organisatie voor iedereen die zich wil ontplooien op de arbeidsmarkt of als zelfstandige, in Amersfoort
  www.futureoffame.nl
 • Lucas Community, een community van BewOndernemers in Amsterdam
  www.lucascommunity.nl

Intussen staat het vijfde project te trappelen om aan te haken: EDASU (Ervaringsdeskundigheid in armoede en sociale uitsluiting).. Over dit project kunt u meer lezen in het artikel 'Armoede in de uitverkoop!'
Het is de bedoeling om uiteindelijk met zo’n 20 projecten aan de slag te gaan.
oproepBent u betrokken bij een project waarin mensen met lage inkomens zelf de zeggenschap hebben of ken je projecten, laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Thema’s

In de eerste twee bijeenkomsten kwamen al enkele onderwerpen naar boven waar initiatieven kansen zien of waar ze tegenaan lopen. Daar gaan we binnen dit project in elk geval al mee aan de slag:

 • Belemmerende regels
  Daarvoor is het nodig om ruimte op te rekken bij instituties. In januari 2016 gaan we in gesprek met UWV over mogelijkheden voor mensen die zelf iets willen op-zetten (en nu eigenlijk niets mogen)
 • Samenwerking met bedrijfsleven
 • Samenwerking met woningbouwcorporaties
 • Vrijwilligerswerk
  Binnenkort verschijnt er een rapport van het ministerie.

Resultaten

Informatie over de deelnemende projecten, activiteiten en de producten (methodiekbeschrijvingen, scholingsbijeenkomsten en brede landelijke bijeenkomsten) in het project komen op een interactieve website met veel beeldmateriaal.
Ook gaan we nieuwe vormen van communicatie uitproberen en zetten we moderne (digitale) technieken in. Bijvoorbeeld Rondetafelgesprekken met slechts enkele deelnemers, die we live streamen, zodat veel meer mensen het gemakkelijk van thuis uit via internet mee kunnen maken en van afstand kunnen meedoen.
In de nieuwsbrief van de Sociale Alliantie zullen we het project begin 2016 uitgebreider belichten met een themanummer. Wordt vervolgd!

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media