logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2017-4

12 juni 2017

In deze nieuwsbrief:

Landelijk

Regionaal


Aan de slag!

Willem Jelle Berg

Column Willem Jelle Berg, juni 2017

Vorige week mocht ik in de Tweede Kamer tijdens een hoorzitting spreken over armoede en kinderen. De SER had hierover een advies opgesteld en ook de Sociale Alliantie om input gevraagd. Het SER-advies laat zien dat in een welvarend land als Nederland er nog veel kinderen in armoede moeten opgroeien.

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven

Social Talk Amargi

Social Talks

20 juni 2017, 12.30-13.00 uur

Op dinsdag 20 juni organiseren weeen nieuwe Social Talk: een bijeenkomst op afstand. Tijdens een gesprek met een externe deskundige, delen we kennis en informatie, zonder dat je hiervoor hoeft te reizen. De bijeenkomst komt naar je toe via een online kanaal.
We gaan in gesprek met Amargi, een vereniging van mensen die zichzelf willen bevrijden van geldzorgen; een nieuwe stap op weg naar ‘incassovrije wijken’. We spreken Henny van der Most, één van de initiatiefneemsters van Amargi. Daarnaast schuiven een deelnemer van Amargi en een medewerker van de wooncorporatie aan.
Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan deze Social Talk; doe mee en beleef het mee!

Klik hier om je aan te melden op onze website. Hier vind je tevens meer informatie over Social Talks en over Amargi.

Klik hier om de promotie-video te bekijken.

Te laat om het live mee te maken? Geen nood, alle Social Talks zijn terug te kijken: http://initiatief.nu/social-talks/terugkijken/

Ga naar boven

Facebookpagina Initiatief.nu

Initiatief.nu

Aan de website Initiatief.nu is nu ook een Facebookpagina gekoppeld. Initiatief.nu is een platform van de Sociale Alliantie. Via dit platform willen we Sociale Coöperaties in woord en beeld met elkaar in contact brengen om samen ervaringen uit te wisselen, kennis te ontwikkelen en zo elkaar te versterken.  

Via de nieuwe Facebookpagina. kan iedereen die geïnteresseerd is op een eenvoudige manier op de hoogte houden.
Volgen, delen en liken kan via: https://www.facebook.com/Initiatief.nu/

Ga naar boven


Landelijk

Hoorzitting: Gelijke kansen voor alle kinderen

Hoorzitting Kinderen en armoede

Kinderen moeten in ons land zonder armoede opgroeien

In de Tweede Kamer In het gebouw van de Tweede Kamer vond op donderdag 8 juni een vraaggesprek plaats met de Tweede Kamercommissie SZW over het SER-advies Opgroeien zonder armoede. De SER was uitgenodigd om dit advies over de aanpak van armoede onder kinderen te komen toelichten en vragen van Kamerleden te beantwoorden. De SER was met een uitgebreide delegatie o.l.v. voorzitter Mariëtte Hamer. De belangstelling vanuit de Kamer was groot: Negen fracties (van de 13 in de tweede Kamer; VVD, CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, Denk en 50+) waren aanwezig.

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Rapport Opgroeien zonder armoede

SER adviseert nieuw kabinet armoede onder kinderen structureel aan te pakken

Opgroeien zonder armoede

Kinderen moeten in ons land zonder armoede opgroeien, vindt de SER. Ondanks de aantrekkende economie en alle inspanningen blijft het aantal arme kinderen hoog (8 à 12 procent). Opmerkelijk is dat 60 procent van deze kinderen werkende ouders heeft. In het advies 'Opgroeien zonder armoede' stelt de SER dat alle kinderen een beroep moeten kunnen doen op voorzieningen die de gevolgen van armoede compenseren, zoals meedoen aan sport en cultuur. Dit beleid moet worden aangevuld met een meer structurele en systematische aanpak van de oorzaken van armoede.

Klik hier om meer te lezen over het rapport 'Opgroeien zonder armoede'.
Klik hier voor de volledige tekst van het advies Opgroeien zonder armoede.
Klik hier voor een commentaar op het SER-advies vanuit de Sociale Alliantie.

Ga naar boven

Armoede is schending van mensenrechten

Spaarvarken

Het College voor de Rechten van de Mens brengt jaarlijks een rapport uit over de stand van zaken wat betreft de mensenrechten in Nederland. Het jaarrapport 2016 staat in het teken van  armoede. De rapportage laat zien dat armoede verschillende mensenrechten onder druk zet (zoals het recht op gezondheid, onderwijs, arbeid en huisvesting. En omgekeerd: als mensenrechten onvoldoende worden gegarandeerd, is er een risico in armoede te komen of te blijven. Het College doet ook aanbevelingen aan de overheid.

Lees meer.

Kans op werk: 3 procent

Radar

De kans dat oudere werklozen nog aan werk komen is heel laag. Voor 55-plussers 10%, voor 60-plussers zelfs maar 3%. Het consumentenprogramma Radar heeft hieraan twee speciale uitzendingen gewijd. Met overtuigende argumenten dat het huidige systeem niet werkt. En met overtuigende argumenten om in ieder geval te experimenteren met het alternatief van een basisinkomen voor 55-plussers. Radar is hiervoor een petitie gestart.

Klik hier om de uitzendingen te bekijken.
Klik hier om te lezen over de petitie en deze te tekenen.

Ga naar boven

Eethoek Almelo wint Ab Harrewijn Prijs 2017

Winnaaars Ab harrewijn Prijs 2017

Monique en Stephan van Baaren van De Eethoek uit Almelo, een gaarkeuken voor mensen met een minimale beurs, winnen de Ab Harrewijn Prijs 2017. Juryvoorzitter Ineke van Gent maakte dit bekend tijdens een bijeenkomst op zaterdagmiddag 13 mei in de Pauluskerk te Rotterdam.

Klik hier om meer te lezen over uitreiking en juryrapport.

Ga naar boven


Regionaal

Verslag Samen tegen armoede

Samen tegen armoede

De vier regionale avonden van het Knooppunt Kerken en Armoede zijn geweest.

Klik hier voor een verslag en (powerpoint)presentaties.

Ga naar boven

Onderzoek ‘Speelruimte’

Aanbieding onderzoek 'Speelruimte'

In 2013 is op eigen initiatief van De Vonk gestart met het driejarig onderzoek naar de effecten van armoede bij kinderen, getiteld ‘Speelruimte'. Het onderzoek werd uitgevoerd door Ria van Nistelrooij.
Speelruimte is een kwalitatief driejarig onderzoek naar de participatie van kinderen in 14 gezinnen met een laag besteedbaar inkomen. Doel was om inzicht te verkrijgen in het verloop van het besteedbaar inkomen en de effecten daarvan op de participatie van kinderen en jongeren. Het jaar 2016 was voor dit project het derde jaar van onderzoek. Inmiddels is het onderzoek afgerond en gepresenteerd op een minisymposium op 31 mei, waar het werd overhandigd aan demissionair staatssecretaris Jetta Klijnsma en aan twee ouders die hebben meegedaan aan het onderzoek.
Er is een publieksversie verschenen die te koop is voor € 7,50 exclusief verzendkosten. Het basisrapport met de uitgebreide praktijkverhalen is te koop voor € 25,- exclusief verzendkosten. 

Beide zijn te bestellen bij het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Klik hier om naar de website van Stichting De Vonk te gaan.

Ga naar boven

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media