logo-sociale-alliantie6

Nieuwsbrief 2017-5

28 juni 2017

In deze nieuwsbrief:

Thema: Werk, werkloosheid en nieuwe wegen

    Landelijk

Regionaal


De kracht van vertellende armoede

Raf Janssen

Column Raf janssen, juni 2017

Kan een onderscheid gemaakt worden tussen vertelde en vertellende armoede? Een onderscheid tussen het verhaal dat door veel mensen over armoede en armen wordt verteld en het verhaal dat armoede en armen zelf vertellen over hun geleefde werkelijkheid?

Klik hier om de column te lezen.

Ga naar boven

Armoede Live! 10 jaar later

Vooraankondiging

cover van Armoede Live door Frits van Hartingsveldt

In 2007 en 2008 zijn 10 mensen die van het sociaal minimum leefden geïnterviewd. Hun levensverhalen werden verteld op de website en in de film en het boek van Armoede Live!. Tien jaar later zocht Ellie Smolenaars deze mensen opnieuw op. Hoe is het met hen? Wat leren hun ervaringen over leven, werken en sociale zekerheid in Nederland? Vanaf september 2017 deelt de Sociale Alliantie hun ervaringen en de portretten van fotograaf Louis Brown onder 'Armoede Live 10 jaar later'. Met tegenslagen en meevallers, langs mooie en droevige levensgebeurtenissen, zoeken en vinden mensen hun eigen, onverwachte wegen door de samenleving.

Klik hier om de interviews van 10 jaar geleden te lezen en te beluisteren.

Ga naar boven


Thema: Werk, werkloosheid en nieuwe wegen

Werk, werkloosheid en nieuwe wegenBetaald werk wordt al decennia gepresenteerd als de koninklijke weg uit de armoede. Dat dit keer op keer niet werkt voor bepaalde groepen in de samenleving - zoals arbeidsgehandicapten, laagopgeleide mannen en vrouwen die vaak geen startkwalificatie hebben; vrouwen op middelbaar beroepsniveau; niet-westerse migranten; oudere langdurig werklozen - blijkt opnieuw uit een arbeidsmarktanalyse die het UWV onlangs uitvoerde. Ger Ramaekers bericht hierover. In een bijdrage van Trinus Hoekstra laat hij zien dat een deel van de mensen die wel werk vinden in een 'precaire' situatie blijven, omdat de flexibilisering van de arbeidsmarkt ze werkgelegenheid biedt waarmee ze niet uit de armoede komen. Raf Janssen plaatst de vastgelopen strategieën om mensen terug de arbeidsmarkt op te sturen in een brede analyse, en bekijkt de alternatieve kansen die sociale coöperaties en 'bewarende arbeid' bieden. Hub Crijns bespreekt de mogelijkheden die sociaal ondernemen biedt, aan de hand van een SER-advies hierover.

Klik hier om naar de startpagina van dit themadossier te gaan.

Ga naar boven

UWV Arbeidsmarktanalyse 2017

arbeidsmarktanalyse klein

UWV heeft de arbeidsmarktanalyse 2017 gepubliceerd met als doel om met deze analyse een bijdrage te leveren aan de arbeidsmarktpositie van groepen met afstand tot de arbeidsmarkt, en input te leveren voor een goede werking van de arbeidsmarkt. In onderstaande bijdrage enkele interessante en opmerkelijke onderdelen. Die komen vaak overeen met zaken die de Sociale Alliantie al langer bepleit. Misschien worden de geesten (te) langzaam rijp?

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Met flexibilisering ‘van de wal in de sloot’

flexibilisering klein

VVD-leider Mark Rutte stelde tijdens verkiezingsdebatten voor om uitkeringen te korten, omdat er volgens hem bij een aantrekkende economie genoeg (betaald) werk is. Een verlaging van uitkeringen bedoelde hij als een spreekwoordelijk ‘duwtje in de rug’. Voor velen voelt het evenwel vanwege de onzekerheid op de arbeidsmarkt als een duw ‘van de wal in de sloot’. 

Klik hier om meer te lezen.

Ga naar boven

Kan arbeid de groeiende kloof in de samenleving overbruggen?

pont d avignon klien

 Volgens een bekend kinderliedje gaan mensen in het Franse Avignon vrolijk dansend een brug op. Ze bereiken echter nooit de overkant, omdat de brug halverwege de rivier ophoudt. Iets dergelijks overkomt bijstandsmensen en werklozen die voor de zoveelste keer met prikkelende begeleidingsmuziek de arbeidsmarkt opgestuwd worden, omdat dit de koninklijke weg uit de armoede zou zijn en omdat de economische crisis overwonnen is en er weer meer werkers nodig zijn. In de hoop de slechte kant van de maatschappelijke kloof achter zich te laten, stapt menigeen de arbeidsbrug op. Velen bereiken echter de overkant van de kloof niet. Ze blijven hangen in de armoede en de onzekerheden die reeds hun deel waren. Wat nu? Kan de arbeidsbrug verlegd of verlengd worden? Kan de kloof wat smaller gemaakt worden? Of moet de mensen geleerd worden nog beter te dansen en te springen? Een toekomstgerichte terugblik op beleid en praktijk van armoedebestrijding is nodig voor het vinden van een eerlijk antwoord op deze vragen.

Klik hier om de samenvatting van dit artikel van Raf Janssen te lezen.
Klik hier om het hele artikel te lezen.

Ga naar boven

SER adviseert de regering over sociaal ondernemen

sociaal ondernemen klein

De Sociaal-Economische Raad heeft op 22 mei 2015 het SER-advies ‘Sociale ondernemingen: een verkennend advies’ vastgesteld. Dit rapport is de reactie van de Raad op een adviesvraag van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij heeft de SER gevraagd in hoeverre en op welke wijze de (rijks)overheid aansluiting kan vinden bij de ontwikkelingen rondom sociaal ondernemerschap. Het advies geeft geen antwoord op de vraag op welke wijze een specifiek maatschappelijk probleem het beste kan worden opgelost.
Hub Crijns bericht over het rapport.

Klik hier om dit artikel te lezen.

Ga naar boven


Landelijk

Eenvoud loont

Oplossingen om schulden te voorkomen

Een voud loont

Voor een groeiende groep Nederlanders is de samenleving te ingewikkeld geworden. Zij lopen een verhoogd risico om in de schulden te raken. De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) onderzocht hoe overheden en andere organisaties kunnen voorkomen dat mensen in de schulden raken. Eenvoud is het sleutelwoord.

Klik hier om meer te lezen.
Klik hier om het rapport direct te downloaden.

Ga naar boven


Regionaal

Utrecht en de gemeenteraadsverkiezingen

Logo Armoedecoalitie Utrecht

Bied perspectief

De Armoedecoalitie Utrecht heeft op 27 juni 2017 alle partijen in de Utrechtse gemeenteraad een brief gestuurd met het motto 'Bied perspectief'. Daarin staan tien punten rond armoedebeleid om mee te nemen in de partijprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018.
Deze 10 tips worden in een pamflet toegelicht en uitgewerkt met een aantal concrete voorstellen.

Klik hier om het pamflet te downloaden.
Klik hier om naar de website van de Armoedecoalitie te gaan.

Ga naar boven

3 juli - bijeenkomst RoSA Manifest tegen armoede

Logo RoSA

Op maandagmiddag 3 juli van 14.30 tot 17.00 uur, Gerard Scholtenstraat 129 in Rotterdam, is er een vierde bijeenkomst  in een reeks. Deze is de aanzet naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 Het is de bedoeling om uit alle ideeën uit de vorige drie bijeenkomsten de bouwstenen te bespreken voor een definitief manifest tegen de armoede, met aanbevelingen voor een nieuw, beter, eerlijk en rechtvaardig armoedebeleid in de periode 2018-2022.

Opgeven: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga naar boven

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media