logo-sociale-alliantie6

Cordaid Nederland ondersteunt sociale coöperaties

In deze economische zware tijden, waarin de overheid zich meer en meer terugtrekt en op tal van voorzieningen bezuinigd wordt, zijn nieuwe oplossingsrichtingen nodig om sociale uitsluitingen en verarming terug te dringen.
Cordaid helpt mensen in Nederland met lage inkomens die hun ambacht, talent of passie willen inzetten om samen te ondernemen in een coöperatie of een vergelijkbaar samenwerkingsverband. Zij verhogen zo hun inkomsten of verlagen hun kosten. Bovendien dragen zij samen bij aan de leefbaarheid in hun wijk of stad. Cordaid ondersteunt deze initiatieven met kennis en coaching, toegang tot expertise, netwerken en indien nodig financiering. Cordaid doet dit sinds 2013 samen met partners uit het bedrijfsleven en de (lokale) samenleving.

Uiteenlopende initiatieven

Sinds de start in 2013 van het programma voor startende coöperaties ondersteunt Cordaid uiteenlopende initiatieven. De diversiteit onder de coöperaties is groot. In Breda vormt een aantal bewoners van de wijk Geeren-Zuid de coöperatie ONS Coöperatief. Samen beheren zij een buurthuis en bieden verschillende diensten aan, zoals een wijkrestaurant, kookwork-shops en is er catering. Monique van Winkel van woonstichting AlleenWonen: "Samen met de bewoners waren we bezig met de uitwerking van deze plannen maar het bleek lastig om dat concreet van de grond te krijgen. Cordaid heeft een impuls gegeven door mensen in te schakelen die ons geholpen hebben met het opstellen van een business plan en bij het op-richten van de coöperatie. Hierdoor hebben wij Ons Coöperatief versneld kunnen starten en zijn de deelnemers met veel enthousiasme aan de slag gegaan." ONS restaurant, onderdeel van ONS coöperatief wordt vanaf de opening druk bezocht door mensen uit de buurt. Je kunt er terecht voor bijzondere internationale gerechten, een lunch of een kopje koffie. Op de website van ONS coöperatief www.onsingeeren-zuid.nl leest u het laatste nieuws en meer over de verschillende activiteiten in het buurthuis.

Bezoek staatssecretaris Klijnsma

klijnsma-bredaOp 17 oktober 2014, de Dag van de Armoede, bracht staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) op uitnodiging van Cordaid een bezoek aan drie coöperaties in Breda, die met ondersteuning vanuit Cordaid zijn opgericht. "We hebben kunnen laten zien hoe deelnemers binnen een coöperatie hun talenten kunnen gebruiken en zich verder kunnen ontwikkelen om weer aan het werk te gaan." De staatssecretaris bezocht de coöperaties ONS Land (stadslandbouwcoöperatie), ONS Coöperatief (coöperatief wijkrestaurant en kledingatelier), en De Vrije Uitloop (coöperatie van scharrelondernemers). Staatssecretaris Klijnsma was onder de indruk van het enthousiasme, de dynamiek en het effect van het werk dat deze coöperaties doen voor de deelnemers. "Deze coöperaties laten mensen opbloeien", aldus Klijnsma.

De Vrije Uitloop

Elke donderdag komen de scharrelondernemers van coöperatie de Vrije Uitloop in Breda bij elkaar. Dan bespreken ze hoe de zaken ervoor staan en hoe het gaat met hun bedrijfjes. Leden van de coöperatie nemen hun toekomst in eigen hand en voelen zich weer waardevol.
Scharrelondernemers bouwen met behoud van hun bijstandsuitkering binnen de coöperatie hun eigen bedrijfjes op. Ze gaan de boer op met hun product, variërend van bijenkast tot textiel, of dienst, coaching of tuinonderhoud. Ze draaien omzet. Maar nog belangrijker, ze nemen hun toekomst in eigen hand en voelen zich weer waardevol. Ze creëren voor zichzelf de ruimte, om zelf en samen met elkaar stappen te zetten en te groeien. Marije, die eigen schilderwerken verkoopt, verwoordt het zo: "In de bijstand mag je niets, die houdt je klein. Bij de scharrels mag je je vleugels uitslaan. Dankzij de coöperatie kan ik investeren in mezelf in plaats van te bezuinigen op eten." Haar lidmaatschap van de Vrije Uitloop stelde haar in staat om schildermateriaal aan te schaffen. En met steun van de anderen in de groep bouwt ze haar bedrijfje op.

Puur Lokaal

Puur Lokaal is een voedselcoöperatie die met steun van Cordaid in Nederland haar eerste winkel, een versmarkt, heeft geopend in Het Dorp in Arnhem eind 2014. Zo'n 25 boeren uit de regio hebben hun krachten gebundeld om verse producten direct van het land aan Puur lokaal te leveren. Door de tussenhandel uit te schakelen, kan Puur Lokaal deze producten rechtstreeks aan de consument verkopen voor een aantrekkelijke prijs. Zo kunnen ook mensen een kleine beurs gezond en lokaal geproduceerd voedsel kopen. Met dit concept maakt Puur Lokaal zich sterk voor eerlijke prijzen voor boer én consument. In Puur Lokaal lopen het kopen van (streek)producten, eten, proeven en beleven, leren en werken, sociale participatie en ontmoeten en verbinden in elkaar over. Puur Lokaal biedt bovendien een aantal leer- en werkplekken voor bewoners en cliënten van o.a. zorgstichting Siza voor mensen met een handicap.
Puur Lokaal is anders dan een gangbare supermarkt. Dagelijks worden de producten rechtstreeks door lokale boeren geleverd. Hierdoor zijn er weinig voedselkilometers en wordt de versheid van de producten gegarandeerd. Puur Lokaal verkoopt bovendien groenten met een 'vlekje' om verspilling tegen te gaan en maakt zo weinig mogelijk gebruik van verpakkingen. Verder is Puur Lokaal een coöperatie waar mensen lid van kunnen worden. Leden betalen € 25 en krijgen hiervoor onder meer korting op hun boodschappen. Deze kunnen zij zelf gebruiken, of beschikbaar stellen voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. Een bezoek aan de winkel is zeker de moeite waard.
U kunt zich inschrijven op de website www.puurlokaal.nl voor de nieuwsbrief.

De Buurtmoeders

buurtmedersIn Amsterdam zijn de Amsterdamse Buurtmoeders Cateringcoöperatie (ABC Coöperatie) actief. Deze coöperatie bestaat uit moeders uit Amsterdamse wijken die samen cateringopdrachten uitvoeren voor buurtbewoners, lokale overheden, scholen of bedrijven. De coöperatie is een initiatief van drie multiculturele vriendinnen.. Zij hebben alle drie een goede opleiding en interessante baan, maar kwamen in hun eigen omgeving veel vrouwen tegen die geen werk of inkomen hebben, maar wel veel talent.
Initiatiefneemster Nabila legt uit: "We zagen dat al deze vrouwen heel goed kunnen koken. Dit is dan ook het idee achter Buurtmoeders. Wij halen de cateringopdrachten binnen, coachen en ondersteunen bij de administratie. De moeders koken thuis en zorgen ervoor dat de lunch, het diner of de hapjes op het juiste adres worden afgeleverd."

Coöperatief ondernemen is pionieren, iets nieuws starten, ontdekken. Bent u zelf bezig met of kent u ook een lokaal initiatief dat zich via coöperatief ondernemerschap wil inzetten voor mensen met lage inkomens? Heeft dit initiatief support nodig? Laat het Cordaid weten. Wellicht kan Cordaid iets betekenen, mogelijk samen met u.
https://www.cordaid.org/nl/themas/cordaid-in-nederland/

Dionne Dinkhuijsen, medewerker communicatie Cordaid

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media