logo-sociale-alliantie6

Geslaagde conferentie over kinderen en armoede

Arme Kant Fryslân

conferentie-kinderen-en-armoedeDe problematiek van armoede krijgt een extra dimensie als er kinderen in meegesleurd worden. Hoe kerken daarmee omgaan, stond op 7 oktober centraal tijdens een conferentie over kinderen en armoede van de Arme Kant Fryslân. Met onder andere Meta Floor van Kerk in Actie, Harry van der Molen, wethouder Leeuwarden en Coby van der Kooij van de Kinderombudsman.

“Cijfers zeggen niet alles”, stelt de Leeuwarder wethouder Harry van de Molen. “Het gaat er om te voelen wat het met je doet wanneer je je van dag tot dag afvraagt of het goed komt.”
De gemeente Leeuwarden heeft veel lof gekregen over het Kindpakket. Dit is een pakket maatregelen dat ervoor kan zorgen dat kinderen uit arme gezinnen niet buiten de boot vallen. “Kinderen die in armoede leven is een onrecht en in strijd met de internationale verklaring van de rechten van het kind. In Leeuwarden leeft 16% van de kinderen in armoede. Dat is 1 op de 6. Dat kan niet. Juist omdat het niet alleen een kwestie van minder geld is, maar een kwestie van minder kans op ontwikkeling. In 2016 zijn tot nu toe ruim 2000 kinderen geholpen met de regelingen uit het Kindpakket. Maar we zijn er nog niet.”

“Het gesprek over armoede begint bij de kinderen. Zij voelen de spanning. Wethouder Van der Molen is zeer enthousiast over het Arm-en-Rijk-Spel, dat door Solidair Friesland is ontwikkeld. Daarmee worden alle kinderen uitgedaagd om over armoede na te denken. Activiteiten die mensen bij elkaar brengen zijn ook zeer waardevol. Daarom steunt de gemeente ook projecten als het Resto VanHarte: een goed gesprek én een driegangenmaaltijd. De kerken zijn van harte welkom om aan te schuiven bij het overleg voor de aanpak van armoede en schulden. Er is al veel contact en dat kan zeker nog verder worden uitgebreid.”

Ook de lezing van Coby van der Kooij (medewerker Kinderombudsman) en de workshops in het middagprogramma krijgen veel aandacht, en maken duidelijk dat de aanpak en preventie van armoede bij kinderen een blijvende taak is waarvoor alle krachten gebundeld zouden moeten worden.

Klik hier voor meer informatie over de conferentie.
Klik hier voor artikelen over de conferentie in het Friesch Dagblad

Klik hier om naar de startpagina van het themadossier Kinderen in Armoede te gaan.

Afdrukken

Deel deze pagina via sociale media

logo armoede live 10jaarlater

logo expeditie sociale cooperatie

Adres

t.a.v. Amel Namane/ Sociale Alliantie
p/a FNV
Correspondentie per mail heeft de voorkeur:

mailadres2

Volg ons op sociale media