Armoede Live 10 jaar later: Hennie
Financiën uitbesteden geeft rust
Klik hier om dit artikel te downloaden als pdf-document
Een oplossing voor armoede? Voor Hennie ligt het in de omgang met geld. Ze hebben inkomsten en uitgaven uitbesteed: iemand anders regelt het. Hennie leeft met haar partner Jan onder bewindvoering en ze krijgen elke week leefgeld. Ze zijn uit de schulden. En slagen er toch in elk jaar te sparen en iets leuks te doen. “We hebben rust“, zo vat Hennie het kernachtig samen. Met hun gezondheid gaat het minder goed. >>
Hennie
Foto: © Louis Brown
In 2007 was de toen 46-jarige Hennie op zoek naar werk. Ze werkte vanaf haar zeventiende in het productiewerk. Ze had te kampen met een moeilijke familie-situatie en gaf haar dochter veel, terwijl deze in de schulden raakte en Hennie zelf ook in de schulden raakte. Ook haar vriend Jan maakte schulden.
Schuldenvrij
Eind 2016 zoekt Hennie niet meer naar werk. In januari 2016 is ze geopereerd aan haar hart. Ze is nog steeds samen met Jan en zes jaar geleden ook getrouwd. Ook zijn ze verhuisd, binnen dezelfde straat naar een gelijkvloers huis. Elke week krijgen ze leefgeld en ze zijn uit de schulden, ondanks dat het in de tussengelegen tijd mis is gegaan.
Als ik na bijna 10 jaar Hennie en Jan eind 2016 weer ontmoet, zie ik meteen dat er iets is veranderd. Hennie doet niet zelf de deur open, dat doet Jan. Hennie blijft aan tafel zitten en ze praat veel minder. Het gaat niet heel goed met haar gezondheid. Ze zijn verhuisd en ze hebben nog één kleine hond. Sinds drie jaar zijn ze weer schuldenvrij en leven onder bewindvoering.
Bewindvoerder
Met haar twee kinderen gaat het goed, vertelt Hennie. Ze heeft nu vier kleinkinderen, de oudste is tien jaar, twee zijn er drie jaar, en een baby. Hennies dochter zit nog in de schulden. Hennie: "Ja, dat is niet meer goed gekomen. Het bleek dat de GKB (Gemeentelijke KredietBank) ook geen rekeningen betaalde …" Zelf zijn Jan en Hennie ook weer in de schulden gekomen, tot er een oplossing met een bewindvoerder in zicht kwam.
"We zaten nog in de schulden en deze woning stond al een paar maanden vrij. Maar omdat wij zoveel lichamelijke klachten hadden en onze woning al was aangepast, zei ik tegen Jan, zullen we het proberen ... Als we deze woning mogen hebben ... Dit zijn 55plus-woningen en dat zijn we nog niet, Jan was nog niet eens 50. En toen ben ik naar de woningbouwvereniging gegaan. We hadden geen punten, want de GKB heeft nooit betaald voor ons. We moesten opnieuw inschrijven en dat kon ik alleen en ik was 52. 's Maandags heb ik me laten inschrijven en een week later kregen we telefoon van de woningbouwvereniging, maar er was één iemand voor ons, maar toch hadden we 'm. Toen was Roelof al in zicht en Corrie was er ook nog. Maar we hadden spulletjes nodig.
Toen heeft Corrie met mijn schoonvader overlegd en toen konden we wat lenen en konden we erin."
Werken en werk zoeken
"Nee helemaal niet, nu helemaal niet meer. In januari (2016) heb ik drie omleidingen gehad en nu kom ik helemaal niet meer aan de bak. Ik ben hartpatiënt, suikerpatiënt, heb astma, copd ... Nee, werken wordt niks meer."
De periode rond haar hartoperatie en alle zorgen eromheen waren niet makkelijk: “Ik was drie en een halve week in het ziekenhuis. Ik had een hartinfarct gehad, maar dat wist ik niet.
En toen kreeg ik zo'n onderzoek. Dus we dachten eerst: het valt wel mee, maar toen bleek dat het ernstiger was, 'u moet drie omleidingen hebben', zei de dokter. En hij zegt: 'U mag niet meer weg' en dat was wel even schrikken, dat had ik niet verwacht."
Hennie geeft het gesprek met de arts weer: "'Maar ik moet weg', zei ik, 'u mag niet', 'ik moet voor mijn man dingen regelen, dat lukt mijn man niet', 'ik moet!'. Dat was maandag. Met veel moeite en op eigen risico mocht ik toen naar huis toe, als ik me woensdag weer meldde en ik zei 'dat doe ik dat beloof ik'. En toen was ik drie en een halve week in het ziekenhuis. In die tijd is Jan z'n vader hier geweest en hij heeft voor Jan gezorgd."
"We hebben veel geleend aan de kinders."
Het was ook Jan's vader die de schulden die ze tussendoor maakten afloste; een deel werd toen ook kwijtgescholden. Terugblikkend vertelt Jan: “Eerst ging het heel goed. En toen vielen we terug in ons oude gedrag. Begonnen wat minder goed op te letten.”
Hennie: “Geen post losmaken. Weer geen post losmaken.”
Jan: "We zaten niet wezenlijk in de schulden, maar ik storneerde dingen om andere dingen te betalen en op een gegeven moment is dat mis gegaan. En nog een keer. We hebben niks gekocht."
Hennie: "Nee. We hebben veel geleend aan de kinders."
Jan: "We hebben veel weggegeven. Voor de kinderen. De jongste is op zichzelf gegaan."
Hennie: "Je vader …. drie jaar geleden .... "
Jan: “Hij heeft ervoor gezorgd dat we een frisse start konden maken, Hij heeft de restschuld afgelost.”
“Wekelijks krijgen we leefgeld en hij spaart voor ons.”
Hennie: “We hebben geen schulden. Wel een bewindvoerder, dat heeft Corry voor ons geregeld. We hebben een hele goeie. Hij krijgt de post. Wekelijks krijgen we leefgeld en hij spaart voor ons. Als we wat nodig hebben dan kunnen we dat krijgen. En de huishoudster helpt ons altijd, twee keer in de week."
Hennie vindt het goed geregeld nu, over de bewindvoerder zegt ze: "Kun je alles bij kwijt. Het is goed geregeld en we willen niet meer bij Roelof weg. Nee, het is voor ons rustiger en we hebben geen schulden. Roelof spaart voor ons en als we wat willen hebben, kunnen we het krijgen. We hebben het uit handen gegeven. Het geld is er wel, maar het is bij Roelof, het is niet dat we het niet krijgen, het is van ons het geld maar het is bij Roelof.
We weten wel wat we hebben, daar maakt ie ook geen geheim van. We overleggen alles. Stel je voor, laat me 's wat noemen: we willen bijvoorbeeld een tostie-apparaat hebben, dan bellen we gewoon op. Dan zou Roelof zeggen: 'Is dat nodig? Kan dat wachten?' Zo is ie ook. Hij helpt, om geen onzinnige dingen te kopen zeg maar. Hij is goed, Roelof, hij is echt goed. Hij spaart nu al voor de Efteling voor volgend jaar. Maar wij bepalen het."
Jan: "Dus daar hebben we het over gehad, wij kijken hoe duur, geven het door aan Roelof en hij regelt het, gaat er achter aan en boekt."
Hennie: "We zijn in juni jarig en dan willen we uit eten gaan met de kinderen, daar spaart ie al voor, dan heb je niet in een keer een grote uitgave en dan gaan we naar het wokrestaurant."
Geluk en leuke momenten
"Eropuit. We gingen eropuit met de scootmobiel altijd met z'n tweeën, overal heen.
We gaan wel 's uit eten. Met de hele familie naar het wokrestaurant. Dit jaar waren we niet met vakantie. Ponypark Slagharen gingen we elk jaar heen, een week in een huisje. Ze hebben daar geen koffiezetapparaat, wel een fluitketel. Dat vonden we altijd gezellig ja en daarna het fietsarrangement, dat was veel goedkoper, 65 euro voor een week. Voor een normaal arrangement ben je 300 euro kwijt. Het fietsarrangement, dat was veel goedkoper."
tekst: Ellie Smolenaars
beeld: Louis Brown
Hennie beter leren kennen? In het uitgebreide interview in het boek Armoede Live! (2008) zijn de levensverhalen van Hennie en van Jan zoals toen verwoord na te lezen. Korte audiofragmenten en beelden staan op de site van Armoede Live 2008. Jan en Hennie deden ook mee aan de korte film Arm in een rijk land.
'Armoede Live 10 jaar later' kwam tot stand dankzij de Sociale Alliantie en de Stichting Niet voor Jezelf.
Als je uit dit interview citeert, of van de kennis en ervaring van Hennie en Jan gebruik maakt, dan willen we je vragen de bronverwijzing 'Armoede Live 10 jaar later’ op te nemen, met de weblink naar dit volledige interview. Zo kunnen lezers de uitspraken altijd weer in de volledige context van dit interview lezen en plaatsen. Uit respect voor de geïnterviewden en met veel dank van alle betrokkenen.
Copyright: auteurs- en copyright berust bij de leveranciers van beeld en tekst. De Sociale Alliantie nodigt gebruikers uit tot respectvolle omgang met het gepubliceerde materiaal. Bij vragen rond gebruik van het materiaal kunt u zich wenden tot Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.